Mézfeldolgozás

Elkészítettünk Önnek minden szükséges eszközt a mézzel való teljes körű munkához, ideértve a különféle mézedényeket, szűrőket, fedelező tálakat, üvegeket, fedőket stb. Kínálunk fedelező eszközöket, szivattyúkat, szárítókat és szeparátorokat is. Speciális igényekre a méz szárítására és krémesítésére. Nem számít, hogy kezdő méhész vagy profi. A kínálatunkban mindent megtalál, amire szüksége van. A kínálatunkban nem hiányoznak a mézedények etikettjei, mérőeszközök és automatikus fedelező gépek sem.

Raktáron
Refraktométer kalibrációs folyadékRefraktométer kalibrációs folyadék
1 627 Ft

Elérhetőség: raktáron
Csap - rozsdamentes acélCsap - rozsdamentes acél
13 820 Ft

Elérhetőség: raktáron
Pergetővödör Mellarius MaxiLine 200 kgPergetővödör Mellarius MaxiLine 200 kg
166 867 Ft

Elérhetőség: raktáron
Viasz és méz szeparátor MellariusViasz és méz szeparátor Mellarius
576 398 Ft

Elérhetőség: raktáron
Mézvödör kaszkád szűrővel és fedéllel MellariusMézvödör kaszkád szűrővel és fedéllel Mellarius
569 926 Ft

Elérhetőség: raktáron
Mézkrémesítő berendezés fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V, 100 kg - automataMézkrémesítő berendezés fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V, 100 kg - automata
748 530 Ft

Elérhetőség: raktáron
Melegítéses paszta készítő berendezés Mellarius MaxiLine 230 V 145 kg kapacitás - automataMelegítéses paszta készítő berendezés Mellarius MaxiLine 230 V 145 kg kapacitás - automata
819 552 Ft

Elérhetőség: raktáron
Pasztázó berendezés fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V űrt. 185 kg - automataPasztázó berendezés fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V űrt. 185 kg - automata
961 247 Ft

Elérhetőség: raktáron
Mézpasztásító berendezés fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V 250 kg - automataMézpasztásító berendezés fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V 250 kg - automata
1 221 894 Ft

Elérhetőség: raktáron
Mézpasztásító készülék fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V, 70 kg-os - automataMézpasztásító készülék fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V, 70 kg-os - automata
638 499 Ft

Elérhetőség: raktáron
Kristálytalanító mézpergető vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 54 liter / 70 kgKristálytalanító mézpergető vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 54 liter / 70 kg
Olvasztó dekristályosító vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 74 liter / 100 kgOlvasztó dekristályosító vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 74 liter / 100 kg
Olvasztó dekristályosító vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 104 liter / 140 kgOlvasztó dekristályosító vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 104 liter / 140 kg
Olvasztó dekristályosító vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 133 liter / 185 kgOlvasztó dekristályosító vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 133 liter / 185 kg
Kristálytalanító mézpergető vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 163 liter / 225 kgKristálytalanító mézpergető vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 163 liter / 225 kg
Olvasztó dekristályosító vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 185 liter / 260 kgOlvasztó dekristályosító vödör fűtéssel Mellarius MaxiLine 230 V - 185 liter / 260 kg
388 610 Ft

Elérhetőség: raktáron
Mézesvödör műanyag 40 kg / 33 l - sárgaMézesvödör műanyag 40 kg / 33 l - sárga
2 606 Ft
2 150 Ft

Elérhetőség: raktáron
Tetőfedél üvegre TO 82 - Méz - fekete - matt - HO12-2Tetőfedél üvegre TO 82 - Méz - fekete - matt - HO12-2
40 Ft

Elérhetőség: raktáron
Tetőfedél üvegre TO 82 - Honey - fekete - matt - 700 db - teljes doboz - HO12-2Tetőfedél üvegre TO 82 - Honey - fekete - matt - 700 db - teljes doboz - HO12-2
25 715 Ft

Elérhetőség: raktáron
Tetőfedél üvegre TO 82 - Méh és levendula - HO17Tetőfedél üvegre TO 82 - Méh és levendula - HO17
40 Ft

Elérhetőség: raktáron
Üvegfedél TO 82 - Méh és levendula 700 db - teljes doboz - HO17Üvegfedél TO 82 - Méh és levendula 700 db - teljes doboz - HO17
25 715 Ft

Elérhetőség: raktáron
Mézrefraktométer Catania ATC - cukormérő a méz víztartalmának méréséhezMézrefraktométer Catania ATC - cukormérő a méz víztartalmának méréséhez
13 627 Ft

Elérhetőség: raktáron
Catania ATC refraktométer - cukormérő - D PLUSCatania ATC refraktométer - cukormérő - D PLUS
19 067 Ft

Elérhetőség: raktáron
Mézrefraktométer KING - cukormérő a méz víztartalmának méréséhezMézrefraktométer KING - cukormérő a méz víztartalmának méréséhez
15 027 Ft

Elérhetőség: raktáron
Digitális refraktométer HO22Digitális refraktométer HO22
86 398 Ft

Elérhetőség: raktáron
Vezetőképesség-mérő SIPA méz vezetőképességének méréséhezVezetőképesség-mérő SIPA méz vezetőképességének méréséhez
29 721 Ft

Elérhetőség: raktáron
Digitális refraktométer HO22 alkohol méréséreDigitális refraktométer HO22 alkohol mérésére
86 398 Ft

Elérhetőség: raktáron
Refraktométer mézsör mérésére Catania ATC - 0-tól 25%-igRefraktométer mézsör mérésére Catania ATC - 0-tól 25%-ig
11 178 Ft
9 483 Ft

Elérhetőség: raktáron
1. oldal / 13  

Méhpergetés - Mézbetakarítás

A méhészkedés egy kihívásokkal teli és lenyűgöző tevékenység, amely összeköti a természet gondozását és egy különleges termék, a méz előállítását. A méz betakarítása kulcsfontosságú pillanat, amely jutalmat jelent a méhcsaládok gondos ápolásáért. Bemutatjuk az összes fontos lépést, amelyek szükségesek a megfelelő mézbetakarításhoz és feldolgozáshoz, hogy a méz a lehető legjobb minőségű legyen.

A mézbetakarítás alapjai

A méhek a mézet a kaptár felső részébe raktározzák, ahol áprilistól júliusig viaszlépek találhatók. A méhészek gondosan gyűjtik össze az érett mézet további feldolgozásra.

Hogyan állapítható meg a méz érettsége?

Ha a méz konzisztenciája elérte a kívánt szintet, a víztartalmát refraktométerrel mérik. Csak az alacsony víztartalmú méz tekinthető teljesen érettnek és ideálisnak a betakarításhoz.

A viasz eltávolításának folyamata

Az érett mézet a méhek viaszos fedéllel zárják le, amelyet a kitermelés előtti folyamat során eltávolítanak. Miután a viasz eltávolításra került, a lépek készen állnak a pergetőbe való behelyezésre.

Kitermelés a pergetőben

A pergetőben a mézet centrifugális erővel távolítják el a lépekből. Az eljárás során a hőmérséklet nem haladhatja meg a 35°C-ot, hogy ne sérüljenek a méz értékes összetevői. Az így nyert mézet egy tartályba helyezik, majd végül üvegekbe töltik.

Egy különleges finomság: viaszlépes méz

A viaszlépes mézet különleges ínyencségnek tartják. Ez a mézfajta a léppel együtt fogyasztható, például kenyérre kenve, ami páratlan ízélményt nyújt.

A méhészkedés kihívásai: Hogyan befolyásolja az időjárás a termelést?

A tavaszi időjárás jelentősen befolyásolhatja a nektár elérhetőségét a méhek számára. Az osztrák méhészet nehézségeket tapasztalt a hideg és nedves tavasz miatt. Abban az évben, amikor a feltételek kedvezőtlenek voltak, a méhek a termés felét termelték a kedvezőtlen körülmények miatt, amelyek alatt nem tudtak virágokat beporozni.

A melicitózos méz problémája

Egyes szezonok különlegessége lehet a melicitózos méz, amely keménységéről és nehéz feldolgozhatóságáról ismert. Ez a mézfajta a melicitózisz termelő levéltetvekre vezethető vissza. Kemény textúrája miatt ez a méz nagy része a lépekben marad, ami megnehezíti a betakarítást.

A méhészkedés és a méz termelése nemcsak szakértelmet és készségeket igényel, hanem alkalmazkodóképességet is a változó körülményekhez. Lényeges nemcsak a betakarítás és feldolgozás technikáinak elsajátítása, hanem rugalmasan reagálni az ökológiai és piaci tényezőkre is, amelyek sikert, de kihívásokat is hozhatnak. Kormányzati beavatkozások és ösztönzés ezen a területen támogathatná a méhészeket abban, hogy kiváló és fenntartható módon állítsanak elő mézet.

A mézbetakarítás lépésről lépésre

1. Felkészülés a mézbetakarításra

Mielőtt hozzákezdene a méz tényleges betakarításához, elengedhetetlen, hogy rendelkezésre álljanak az összes szükséges eszköz és védőfelszerelés:

  • Méhészruha és kesztyű: Ezek a védőfelszerelések megvédik a méhcsípéstől.

  • Füstölő és kaparó: A füstölő megnyugtatja a méheket, és a kaparó segít a lépek eltávolításában.

  • Fedelező villa és kés: Ezek az eszközök szolgálnak a lépek viaszfedeleinek eltávolítására.

  • Pergető: Alapvető a méz kinyeréséhez a lépekből.

  • Méztároló edények és szűrő: A betakarított méz tárolásához és szűréséhez.

  • Címkék és csomagolóanyag: A méz címkézéséhez és csomagolásához, legyen szó akár eladásról, akár saját felhasználásról.

Győződjön meg róla, hogy minden felszerelés tiszta és fertőtlenített, ezzel biztosítva a méz tisztaságát és minőségét.

2. A méz betakarításának megfelelő ideje

A megfelelő időpont kiválasztása a betakarításhoz kulcsfontosságú a kiváló minőségű méz eléréséhez. Vegye figyelembe az alábbi tényezőket:

  • A méhcsalád erőssége: Bizonyosodjon meg arról, hogy a méhek kellően erősek a méz védelmére és termelésére.

  • A mézkészletek: Ellenőrizze, hogy van-e elég méz a kaptárakban a betakarításhoz, valamint elegendő mennyiség a méheknek télire.

  • Időjárási feltételek: Válasszon száraz és napos napot, amikor az ideális feltételek miatt a méhek nyugodtabbak.

3. A mézes lépek eltávolítása

Óvatosan nyissa fel a kaptárt, és finoman távolítsa el a felső mézes lépeket. Füstölő segítségével nyugtassa meg a méheket, és kerülje el a csípéseket. Lassan és óvatosan húzza ki a lépeket, hogy elkerülje a méhek vagy a kaptár szerkezetének sérülését.

4. A lépek fedelezése

Miután rendelkezésére állnak a mézes lépek, a következő lépés a méz feltárása fedelező villa vagy kés segítségével. Dolgozzon alaposan, hogy egyenletesen el tudja távolítani a viaszfedeleket.

5. Méz kitermelése - pergetés

A fedelezést követően a méz kitermelése következik. Helyezze a lépeket a pergetőbe - a pergető centrifugális erői lehetővé teszik a méz eltávolítását a lépekből, és lecsurogjon az aljára.

6. Szűrés és töltés

A kitermelt mézet szűrni kell az esetleges szennyeződések, például viaszmaradványok és méhek eltávolításához. Használjon finom szitát vagy szűrőt, majd öntse a mézet sterilizált üvegekbe vagy edényekbe. Végül zárja le szorosan az üvegeket, és címkézze fel a dátumot és a mézfajtát.

7. A méz tárolása és értékesítése

Tárolja az üvegeket hűvös és sötét helyen, hogy megőrizze a frissességet és a minőséget. Rendszeresen ellenőrizze a méz állapotát, hogy elkerülje a kristályosodást vagy romlást. Ha értékesíteni kívánja a mézet, használjon címkéket és csomagolóanyagot a vásárlók számára vonzó megjelenítéshez.

8. Tisztítás és karbantartás

A betakarítás után fontos, hogy alaposan tisztítsa meg és fertőtlenítse az összes használt eszközt és felszerelést. Ez segít megelőzni a betegségek terjedését és fenntartani az egészséges méhcsaládokat.

Ezeknek a lépéseknek a betartásával biztosíthatja, hogy a méze ne csak kiváló minőségű legyen, hanem biztonságosan feldolgozott és készen álljon mind személyes használatra, mind kereskedelmi célokra. Legyen büszke munkájára, és élvezze a méhészkedés során megérdemelt édes gyümölcsöket.